top of page

Drone journalism

Journalisten hebben een nieuwe manier gevonden om informatie te vergaren genaamd dronejournalistiek. Door kleine onbemande vliegtuigjes in te zetten, kunnen journalisten nieuwswaardige situaties waarbij ze zelf niet kunnen komen toch filmen.

Drones zijn luchtvaartuigen zonder piloot aan boord. Ze worden bestuurd vanop een afstand, dat kan gaan van enkele meters tot duizenden kilometers afstand. Opnames van grote branden, haarscherpe beelden van ongelukken op de snelweg, kiekjes van de bal tijdens een voetbalmatch, zo dichtbij dat je hem bijna kunt aanraken, of het vastleggen van vechtende rebellen in Syrië? Allemaal mogelijk met drones.

Het klinkt als een doel voor in de toekomst, maar het gebeurt nu ook al. In januari is CNN tot een akkoord gekomen met de Federal Aviation Administration. De nieuwszender mag het dronesysteem testen voor het verkrijgen van nieuwsbeelden.

Toch zullen CNN en de FAA enkele regels moeten opstellen voor een ethisch gebruik van de drones. Is het toegestaan om drones te vliegen over privé-eigendommen? Kunnen paparazzi ze inschakelen om foto’s te maken van sterren?

In België is het tot nog toe verboden om de onbemande vliegtuigjes te gebruiken voor het verzamelen van nieuwsbeelden. Ze mogen wel benut worden voor recreatieve en sportieve doeleinden en moeten binnen het gezichtsveld van de bestuurder blijven. Het gebruik van drones voor professionele doeleinden is tot op de dag van vandaag taboe in het Belgische luchtruim. Testvluchten en vluchten voor wetenschappelijke doeleinden kunnen onder strikte voorwaarden wel worden toegelaten.


bottom of page